Bore hul i mur til ventilation - Overvejer du hjælp til at bore hul i en mur til ventilation eller overvejer du at prøve selv? Læs mere her!

Bore hul i mur til ventilation

Mursten er et så smukt materiale, at man ofte ikke tør at bore huller når man har brug for dem, Når man gerne vil hænge noget op på teglvæggen eller er nødt til at bore hul i mur til ventilation.

I sidste ende hersker sund fornuft stadig også i dette tilfælde, og hvis du lige har boret og har studeret korrekt teknik, har du også al grund til at være tilfreds med beslutningen.

Det er svært at bore hul i alle hårtværte materialer, der af der de mange der kontakter og når de har brug for hjælp til diamantboring eller diamantskæring, at bore og fastgøre i mursten et lige så svært som at vore i andre hårdtarbejdende materialer, teknologien adskiller sig dog noget. At studere er et must. Selvom du bruger hærdede negle, er almindelig sømning ikke egnet.

Metoden kan transmittere tværgående kræfter, men næppe nogen større langsgående kræfter.

I sammenligning med beton er mursten mere porøs og dermed ikke så stærk. Det betyder blandt andet, at du kan knække en mursten, hvis du for eksempel kommer for tæt på en kant. Det er også let for et hul i mursten at blive større end beregnet.

Det er derfor vigtigt, at du tænker ekstra grundigt, inden du begynder at bore i mursten. Det er svært at foretage en usynlig reparation, hvis du bliver nødt til og det er oftest den største anledning til hvorfor du bør tage kontakt til en ekspert når du vil bore hul i tegl til ventilation. 

Boreteknik Alfa Omega

Det er muligt at lave huller i mursten med et sådant håndværktøj som en plug bor, men det er både lettere og sikrere at bruge en percussion bor med lavere hastighed.

Hvis mursten er særlig porøs, kan du starte med et tyndere borestål og øge dimensionen, hvis det er nødvendigt. Derefter risikerer du ikke, at hullet bliver for stort.

Almindeligt træbor er meningsløs at bruge. Husk også, at det er maskinen, der skal udføre arbejdet: hullet skal bores, ikke presses op.

Pas på kabler og ledninger

Før du begynder at bore, skal du altid kontrollere, at der ikke er strømledninger, vandrør osv. På det sted, hvor du skal bore. Med en multidetektor kan du let finde rør, metal og elektriske ledninger. Du kan finde en multidetektor i byggebranchen. Hvis du alligevel kommer til at bore ind i en kabel så kan du læse mere om hvad du skal gøre her. 

Fastgørelseselementer

Generelt set anvendes den samme type fastgørelsesmidler til mursten som til beton, dvs. bolte-skrue udvidede og lignende – men prop masse og enklere plastpropper kan også fungere godt, forudsat at fastgørelseselementerne ikke udsættes for tørrevarme.